PATRICK BARDYN

 

‘Wat mij vooral boeit in de fotografie is het in een fractie van een seconde vastleggen van het magische moment waarop door een samenloop van omstandigheden mensen, gebouwen, straten, pleinen, licht, schaduw, vorm en beweging opeens een boeiend geheel vormen. Dit wekt emoties op die in eerste instantie door de lens in het visuele geheugen worden opgenomen maar waarvan uiteindelijk een persoonlijk beeld wordt gemaakt dat men met anderen kan delen.
In het dagelijkse leven van de straat worden onbekende mensen de onbewuste acteurs van een boeiend schouwspel. De subjectieve keuze ligt aan de bron van een persoonlijke kijk op de samenleving. Nooit zal de magie van het vluchtige moment in de werkelijkheid terugkeren maar de beeldtaal zal de door het gebeuren opgewekte gevoelens eeuwig blijven vertalen. Daarin bestaat het wonder van de fotografie.’ – Patrick Bardyn

Patrick Bardyn kiest weloverwogen zijn omgevingen. De stadstaferelen baden in versnipperd zonlicht. De contrastrijke licht- en schaduwpartijen zijn in harmonie. De zwartwitfoto’s zijn zorgvuldig gekadreerd, de momenten doordacht gekozen. In de beelden valt alles op zijn plaats.
Bardyn kijkt met enige argwaan naar de anonimiteit in de stad. Het subtiele spel met licht en de intelligente beeldcompositie toveren het stadsleven om in een subliem schouwspel. Het lijkt alsof de fotograaf de non-communicatie haar recht van bestaan geeft.